020-7704182

De therapie is geschikt voor iedereen met lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem.

Lymfdrainage en Oedeemtherapie

Home » Specialismen » Lymfdrainage en Oedeemtherapie

Lymfdrainage en Oedeemtherapie

Het menselijke lichaam bestaat voor tweederde deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën), het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw- en afbraakstoffen) en/of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas).

Deze processen via het lichaamsvocht noemen we “de waterhuishouding”. Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.

Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt samen met de bloedsomloop een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaamsweefsel. Deze ophoping ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht en eiwitten in het weefsel. Oedeem kan door verschillende oorzaken ontstaan.

Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:

Aangeboren lymfoedeem (primair lymfoedeem)
Lymfoedeem (nadat lymfklieren verwijderd zijn door een operatie)
Oedeem na bestralingen of chemokuur of medicijnen
Veneus oedeem (als vervolg van trombose of operatie van bloedvaten)
Oedeem na een ongeval of na een operatie
Lipoedeem

Voor wie?

De therapie is geschikt voor iedereen met lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem.

Waar bestaat behandeling uit?

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden. De therapeut zal bij het intakegesprek samen met u een behandelplan samenstellen.

* Manuele Lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen.

* Oefentherapie en ademhalingstherapie
Specifieke oefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen de afvoer van lymfevocht bevorderen.

* Littekenbehandeling
Verstoring van lymfestelsel komt vaak voor na een operatieve ingreep zoals bijvoorbeeld bij borstkanker. De huid rond het litteken kan strak staan en het littekenweefsel kan verharden. Door een speciale massagetechniek kan het litteken, de huid rond het litteken en het littekenweefsel soepeler worden. Hierdoor kan het trekkende gevoel en pijnklachten verminderd worden.

* Compressietherapie
Door middel van het aanleggen van zwachtels wordt van buiten af een continue druk aangebracht, die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

* Voorlichting en advies ten aanzien van preventieve maatregelen, huidverzorging en het omgaan met beperkingen in het dagelijks leven.

* Lymfetaping
In bepaalde situaties kan lymfetape gebruikt worden. Het tape tilt de huid op zodat er in omliggende weefsel meer ruimte komt om vocht te verplaatsen. De tape wordt aangebracht in de richting dat het vocht afgevoerd dient te worden.

Adres

Dorpsplein 40
1115 CW Duivendrecht

Foto's op deze zijn site zijn gemaakt door Theo Noort

E-mail
Telefoon
Openingstijden

Maandag: 8.00 - 18.00
Dinsdag: 8.00 - 20.00
Woensdag: 8.00 - 18.00
Donderdag: 8.00 - 18.00
Vrijdag: 8.00 - 16.30
Zaterdag: 9.00 - 16.00