020-7704182

Als je net de diagnose kanker hebt gekregen, ben je misschien geneigd om je lijf niet te veel te belasten. Logisch! Maar stilzitten, is veelal niet aan te raden. Bewegen is een investering in je gezondheid en welzijn waar je al snel de vruchten van plukt. We geven 7 redenen om wél te bewegen na de diagnose kanker.

Uit het februarinummer van Gezondnu: Tweelingzussen Eva en Kim delen veel met elkaar. Een huis in Amsterdam, een carriére in de voetbalbalwereld, een liefde voor crossfit en een warme vriendschap. Sinds afgelopen zomer hebben de zussen nog iets gemeen: de diagnose borstkanker. Omdat Eva en Kim allebei supergezond eten, weinig drinken en veel sporten is het ook niet iets wat ze in eerste instantie verwachtten. ”Toch betekent het niet dat onze gezonde leefstijl voor niets is geweest”, vertelt Kim aan Gezondnu.

Bewegen na de diagnose kanker

Als je ziek bent, is bewegen minstens zo belangrijk als wanneer je gezond bent. Beweeg dus – in overleg met je arts – elke dag minstens een half uur intensief. In een paar weken kun je je conditie al een flinke boost geven. En alle winst is meegenomen, want bewegen kost je wilskracht en tijd, maar je kunt er veel voor terugkrijgen.

Reden 1: Minder vermoeidheidsklachten en neerslachtigheid

Vermoeidheid is de meest gehoorde klacht onder mensen die kanker hebben of hebben gehad. Onder andere sport kan veel verbetering brengen bij deze klacht. Het is wel belangrijk om naar je lijf te luisteren en op basis van jouw situatie de duur en intensiteit te bepalen en daar niet overheen te gaan.

Reden 2: Bewegen is een boost voor je zelfvertrouwen

Na de diagnose kanker kan het vertrouwen in je lijf zijn verdwenen. Sporten helpt je opnieuw je lijf te vertrouwen. Het stellen van doelen, daarnaartoe werken en ze behalen geeft een goed gevoel. Sporten maak sterker en dat stimuleert. Een fijne bijwerking van sporten is dat je endorfinen aanmaakt. Deze hormonen geven je een goed gevoel. Ook op de lange termijn hebben ze een positief effect op je welbevinden.

Reden 3: Minder complicaties & sneller herstel

Mensen met kanker die lichamelijk actief blijven, ervaren voordelige effecten tijdens en na het afronden van chemotherapie. Vooral mensen die onder begeleiding trainen kunnen chemotherapie vaak beter verdragen, hebben een kleiner risico op voortijdig stoppen of bijstellen van de chemotherapie en zijn sneller weer aan het werk. Ook ervaren ze minder bijwerkingen en complicaties van de behandeling.

Reden 4: Draagt bij aan een gezond gewicht

En dat is fijn, want over- en ondergewicht geven meer kans op complicaties gedurende de behandeling van kanker.

Reden 5: Bewegen zorgt voor betere nachtrust

Als je beweegt, is de kans groot dat je ‘s nachts beter slaapt. Je lichaam moet immers moe zijn om te slapen. Dat klinkt als een cliché, maar vaak zijn we overdag lijfelijk niet actief genoeg om echt moe te zijn. Dat bewegen je aan een betere nachtrust helpt is goed nieuws, want sommige mensen met kanker ervaren slaapproblemen. En als bonus word je minder snel moe en kun je pijn en klachten van de ziekte beter verdragen.

Reden 6: Spiermassa

Door de behandeling wordt het opbouwproces van spierweefsel uit evenwicht gebracht, waardoor er meer spierweefsel wordt afgebroken dan opgebouwd. Dat komt onder andere door medicatie, hormonale veranderingen en een ander, minder actief beweegpatroon. Het gevolg: je vetmassa neemt toe en je spiermassa neemt af. De samenstelling van je lichaam kan hierdoor veranderen en je kunt kracht en conditie verliezen en sneller moe zijn. Uit onderzoeken blijkt dat een combinatie van duurtraining en krachttraining helpt om dit probleem tegen te gaan en spiermassa op te bouwen.

Reden 7: Kleinere kans op terugkeren van kanker

Dankzij lichamelijke activiteit neemt de kans af dat kanker terugkeert. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op het terugkeren van borstkanker bijvoorbeeld vermindert met 40 procent. De kans op overlijden als gevolg van prostaatkanker wordt verminderd met 30 procent. Hierbij telt alle vormen van beweging, dus ook tuinieren en wandelen.

Het kan fijn zijn om in overleg met je behandelend arts te bepalen of bewegen een goed idee is en welke vorm van bewegen bij jou past. Je kunt vervolgens zelf aan de slag gaan, of een afspraak maken met een medisch fysiotherapeut of een oncologisch revalidatieprogramma volgen. Luister vooral naar je lijf en zorg na inspanning ook voor voldoende rust.